پرداخت می کنید:
مقدار پرداختی:
دریافت می کنید:
مقدار دریافتی:
بیشتر مردم هنوز با شنیدن واژه بیتکوین، به یاد رفتن ره هزار ساله در یک شب می افتند و از خود میپرسند آیا بیت کوین همچنان این پتانسیل را دارد که ما را از فرش به عرش ببرد؟
بیت کوین از سال ۲۰۰۹ که به جهانیان معرفی شد، کم فراز و نشیب پشت سر نگذاشته و به همین علت شناخت آن با نگاهی چند وجهی میتواند بسیار حائز اهمیت باشد. اینکه آیا سرمایه گذاری بر روی آن هنوز سود آور است؟ بیت کوین تا کی می تواند به راه خود ادامه دهد؟ آیا بیت کوین از این هم بیشتر سر زبان ها خواهد افتاد؟ در مقایسه با دیگر دارایی هایی همچون طلا یا دلار، عملکرد خوبی دارد؟ و شاید از همه مهمتر اینکه بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال چه تغییراتی را در بخش های مالی ایجاد کرده است ؟
در این بخش به توضیحات مختصر و سادهای از بخش های فنی بیت کوین خواهیم پرداخت و کمی در مورد قابلیت های آن بیشتر خواهیم گفت تا اگر هنوز اقدام به خرید بیت کوین نکردهاید یا هنوز به آن شک دارید، بعد از این مقاله دل خود را یک دل کنید و به جمع میلیون ها نفر دارنده آن اضافه شوید.
بیت کوین چیست؟
پول، یکی از دغدغه های بشریت بوده و هست چرا که پول و ثروت ارتباط مستقیم با آسایش افراد را فراهم میکند. در تعریف پول میتوان گفت؛ در تعریف ابتدایی آن وسیله، شیء، یا چیزیست که انسانها برای تسهیل در تبادل خدمات و کالاها در راستای رفع نیازها و خواستههای خود از آن استفاده میکنند. بهصورت کلّی هر چیزی میتواند به عنوانپول مورد استفاده قرار گیرد و این هر چیزی به مرور زمان تبدیل به چیز هایی شدهاند که اکنون میبینیم. برای درک بهتر این موضوع باید از تاریخچهی پول شروع کرد تا بتوان بیتکوین را به عنوان پولی مدرن و امروزی جایگاهیابی کرد.
تاریخچه پول و ویژگی های آن
مبادله کالا به کالا (Barter System)
همگی روی این موضوع تفاهم داریم که در ابتدا پول به معنای امروزی وجود نداشته و تبادلات به صورت کالا به کالا انجام می شده، سیب زمینی در ازای برنج یا تخم مرغ در عوض یونجه. اما این شیوه محدودیت هایی به همراه داشت که گره در کار ایجاد می کرد؛ مثلا اگر شخصی سیب زمینی داشت و به برنج نیاز داشت چه کسی در این میان باید مشخص می کرد چقدر سیب زمینی باید در ازای برنج پرداخت شود. از سوی دیگر اگر فردی برنج داشت به سیب زمینی نیاز نداشت تکلیف فرد دیگر چه بود؟ واضح است که این شیوه باید تغییر کند و جایگزین جدیدی نیاز است.
پول کالا (Commodity Money)
جایگزین مبادلات کالا به کالا، اجناس یا کالاهایی شدند که کمیاب بودند و به دست آوردنشان سختی داشت. مثل نمک در رم، شکر در برزیل، احشام در هند و صدف در آفریقا. اما هم چنان تمام مشکلات حل نشده بود و هیچ کدام از این موارد قابلیت جابجایی در ابعاد بزرگ را نداشتند. احشام برای خرید های کوچک مناسب نبودند چرا که قابل تقسیم نبودند. همه این موارد در طول زمان یا در برابر هوا، آب و … از بین می روند. دیگر ایراد آن ها این بود که هر کدام فقط در منطقه همان حاکمیت پذیرفته می شدند.
مسکوکات (Metallic Coins) و سفته با پشتوانه طلا (Gold Back IOU)
گذشت زمان و پیشرفت انسان ها باعث شد که مسکوکات (سکه های فلزی) به عنوان پول استفاده شود که به نحوی تمام مشکلات ذکر شده را حل کرد به جز امکان حمل و نقل در ابعاد بزرگ.
در این زمان بود که زرگرها پا به میدان گذاشتند. این زرگرها مورد اعتماد مردم بودند به همین دلیل سکه های مردم را دریافت می کردند و در ازای آن برگه هایی صادر می کردند که نشان دهنده مقدار سکه های دریافت شده بود. این برگه ها در هر زمانی قابل تبدیل شدن مجدد به سکه بود. این مورد تقریبا تمام مسائل گفته شده را حل کرد اما جلوتر خواهیم دید که به جای تمام آن موارد مشکل بزرگتری بر سر راه قرار گرفت.
پول های کاغذی (Paper Money)
از اینجا به بعد شاهد یک الگوی تکراری خواهیم بود که با کمی دقت متوجه آن خواهید شد. زمانی که زرگرها متوجه شدند مقدار زیادی سکه دارند شروع به چاپ برگه ها بدون پشتوانه سکه کردند و زمانی که احساس خطر می کردند سکه ها را بر میداشتند و فرار می کردند. بعد از این خود حاکمان و دولت ها این مسئولیت را بر عهده گرفتند. این نوع از حفظ پول توسط دولت اولین بار در چین استفاده شد.
مسئول اصلی چاپ پول یا سکه بر اساس پشتوانه (فلزات گرانبها) بر دوش حاکمیت افتاد. اما حاکمیت هم هر زمان احساس خطر می نمود (کسری بودجه) شروع به چاپ پول بدون پشتوانه می کرد. یا در مورد سکه های گرانبها، آن را آب می کرد و با فلزات ناخالص ترکیب می کرد. این الگو را امروزه هم در اقتصاد کشور های مختلف شاهد هستیم. تورم در کشور خودمان و حتی در کشور آمریکا به عنوان بزرگترین اقتصاد دنیا به علت چاپ بی رویه پول اتفاق افتاده است.
در واقع تمام داستان ظهور پول را بیان کردیم که به دو نکته مهم برسیم: 1- ویژگی های پول 2- علت نیاز به جایگزین برای پول های فعلی
ویژگی های پول:
با توجه به داستان تکامل پول به این نتیجه میرسیم که پولی که امروز از آن استفاده می کنیم باید چند ویژگی داشته باشد که به آن ها اشاره می کنیم:
-
قابل تعویض: به این معنا که دو اسکناس 10000 ریالی با هم تفاوتی ندارند.
-
محدود: یعنی مقدار مشخصی از آن در چرخه است.
-
بخش پذیر: به این معنا که به واحد های کوچکتر تقسیم می شود. مثلا 10000 ریالی، 50000 ریالی و …
-
ماندگاری: در برابر شرایط آب و هوایی در طول زمان از بین نرود. (نمک در رم را به خاطر بیاورید)
-
جا به جایی پذیر: بتوان مقدار قابل قبولی از آن را جا به جا کرد.
-
مقبولیت: یعنی تمام مردم جامعه آن را به عنوان ابزار تبادل قبول داشته باشند. در این مورد دلار مقبولیت بیار بیشتری نسبت به پزوس مکزیک دارد.
با این ویژگی ها آیا می توان بیت کوین را پول دانست؟
این طور به نظر می رسد که بیت کوین تمام ویژگی های بالا را دارد و شاید نسبت به مقبولیت آن در ابتدای راه شک و شبهه هایی وجود داشت. در واقع بیت کوین یک دارایی شناخته شده، مورد اطمینان و همینطور قابل نقد شدن نبود. تا اینکه فردی به نام لازلو هانیک در یکی از فروم های بیت کوین پیشنهاد خرید دو پیتزا در ازای بیت کوین را داد و فروشنده هم پذیرفت. به این ترتیب یکی از اولین مبادلات بر اساس بیت کوین انجام پذیرفت. علاوه بر این سایت جاده ابریشم (Silk Road) هم که محلی برای خرید و فروش مواد مخدر بود از بیت کوین به عنوان ابزار پرداخت استفاده میکرد و می توان از آن به عنوان یکی از معرفی کنندگان بیت کوین به دنیا نام برد.
امروزه اما بیت کوین به جایی رسیده است که کشورهایی مانند السالوادور و آفریقای مرکزی آن را به عنوان پول رایج کشورشان پذیرفتهاند. علاوه بر این فروشگاه های زیادی در دنیا هستند که بیت کوین را به عنوان روش پرداخت خود می پذیرند و همینطور دستگاههای خودپرداز بیت کوین (BTM) هم در جای جای دنیا دیده می شود.
نیاز به جایگزین پول فعلی
بعد از معاملات کالا به کالا و استفاده از پول کالا شاهد الگویی تکراری در امور مالی و استفاده از پول بودیم و آن چیزی نبود جز تمرکز. به این معنا که سیاست های پولی همواره تحت نظر عده ای خاص، سازمانی مشخص، موسسات بزرگ و … کنترل شده است. تمرکز را می توان اصلیترین علت فساد در هر زمینه ای دانست چرا که وقتی گروهی خاص بر امری کنترل داشته باشند نظارت و تصمیم گیری بر آن بخش توسط دیگران سخت و در مواقعی غیر ممکن می شود. اگر کمی عمیق تر به بررسی این موضوع بپردازیم متوجه می شویم که تمرکز گرایی با شفافیت رابطه ای عکس دارند. به عنوان مثال به هیچ کدام از ما اجازه داده نمی شود که دفتر کل یک بانک (جایی که تمام تراکنش ها و موجودی ها در آن ذخیره می شوند) را بررسی کنیم.
ضمن این که در سال 2008 و در پی بحران مالی به وجود آمده یک بار دیگر ثابت شد که کاپیتالیسم (بازارهای آزاد) آن چنان که وعده داده شده بود عمل نکرد و ورشکستگی بانک های بزرگ نشانی از ناکارآمدی سیستم های مالی بود.
بیت کوین چگونه کار می کند؟
برای اینکه کارکرد بیت کوین راحتتر درک شود ابتدا باید بدانیم دفتر کل چیست. دفتر کل همان جایی است که تمام تراکنشها، موجودی و اطلاعات یک موسسه مالی در آن قرار دارد. در واقع این دفتر بخش اصلی مدیریت حساب هاست. در تمام موسسات از بانک ها تا بیمارستانها این دفتر در اختیار آن نهاد است و هیچ شخص دیگری نمی تواند آن را کنترل کند. در واقع مرکزیتی وجود دارد. این مرکزیت علاوه بر فساد که پیشتر اشاره شد می تواند در برابر حملات هکرها هم آسیب پذیر باشد چرا که در صورت حمله موفق آن دفتر از بین رفته و اطلاعات می تواند مورد سوء استفاده قرار گیرد.
راه حل ساتوشی ناکاموتو (نام مستعار موسس بیت کوین) این بود که این دفتر کل بین افراد مختلف توزیع شود. در واقع اولین استفاده عملی از بلاکچین (که سالها قبل ایده آن مطرح شده بود) در بیت کوین به نمایش گذاشته شد. در مختصرترین تعریف می توان گفت بلاکچین پایگاه داده ای است که بین اشخاص مختلف توزیع شده است.
اینجاست که سوالات پی در پی ذهن را درگیر می کند. اگر دفتر کلی توزیع شده است چه کسی میتواند آن را ببیند؟ چه کسی اجازه دارد داخل آن بنویسد؟ هر تراکنش به چه شکل تایید می شود؟ و سوالات دیگر.
شبکه بیت کوین توسط هر فردی در کره زمین قابل رویت و بررسی است. یعنی همه می توانند تمام تراکنش ها و موجودی ها را ببینند. اما چه کسی می تواند روی این دفتر کل بنویسد؟
در واقع زمانی که مرکزی برای تصمیم گیری وجود ندارد باید چه کنیم؟ بله باید به اجماع برسیم. اینجاست که یکی از مهم ترین پایه های هر بلاکچینی به نام مکانیزم اجماع به میان می آید.
در شبکه بیت کوین برای انتخاب فردی که بتواند روی دفتر کل تراکنش ها را ثبت کند از مکانیزمی به نام اثبات انجام کار (PoW) استفاده می شود.
توضیح مکانیزم PoW در این متن نمی گنجد اما به طور خیلی خلاصه این مکانیزم به این شکل است که افراد داخل شبکه برای رقابت بر سر نوشتن اطلاعات داخل بلوک ها باید عددی را حدس بزنند و هر کس زودتر به این عدد برسد فردی (ماینری) است که علاوه بر نوشتن اطلاعات، پاداش بلوک را هم دریافت می کند. به همین دلیل است که برای استخراج بیت کوین از دستگاه های مخصوصی استفاده می شود که تعداد زیادی عدد را در ثانیه تولید می کند.
چند بیت کوین در نهایت وجود خواهد داشت؟
زیبایی بیت کوین نه فقط در کدهای آن بلکه در نحوه عرضه توکن های آن هم دیده می شود. یکی از اصول اقتصاد این است که قیمت در تعادلی از عرضه و تقاضا شکل می گیرد. فرض کنید از یک ساعت مچی فقط 1000 عدد وجود داشته باشد و ده هزار نفر خواهان آن ساعت باشند. واضح است که قیمت این ساعت به علت تقاضای زیاد آن بالا خواهد رفت و فردی که پول بیشتری خرج کند در نهایت می تواند ساعت را داشته باشد.
از این منطق در طراحی اقتصاد توکنی بیت کوین هم به این شکل استفاده شده است که در نهایت تنها 21 میلیون بیت کوین وجود خواهد داشت و این کمیابی در صورت بالارفتن تقاضا می تواند ارزش بیت کوین را بیشتر کند.
از طرف دیگر اگر در مثال قبلی به جای 1000 ساعت مچی 1 میلیون ساعت مچی با همان 10 هزار نفر متقاضی در نظر بگیریم متوجه خواهیم شد که دیگر به اندازه قبل ارزشمند نخواهد بود. برای حل این مشکل (عرضه ناگهانی) پرئتکل بیت کوین به این شکل طراحی شده است که هر 4 سال عرضه آن نصف می شود. این امر تعادل بین عرضه و تقاضا را به نفع تقاضا بر هم می زند و در سال های پیش رو باعث رشد قیمت آن خواهد شد.
آیا بیت کوین بدون ایراد است؟
درست است که بیت کوین تحولات عظیمی به وجود آورد اما نباید فراموش کنیم این ارز دیجیتال ایراداتی هم دارد:
نوسانات زیاد
شاید اطراف شما هم فردی بوده است که با سرمایه گذاری بر روی این رمز ارز سودهای کلانی کرده باشد اما فراموش نکنید بیت کوین از میان نوسانات بسیار بزرگی عبور کرده است. آخرین ریزش شدید این ارز دیجیتال بعد از ثبت قیمت 69 هزار دلار در نوامبر 2021 اتفاق افتاد و موجب کاهش قیمت تا 16 هزار دلار شد. این بدان معناست که بیت کوین همواره در بلند مدت عملکرد خوبی داشته است اما در بازه های کوچک، گاها ریزش های سنگینی هم تجربه کرده است.
مصرق برق قابل توجه
دیگر مشکل بزرگ بیت کوین مصرف برق زیاد ماینرهای آن است. برای اینکه تصوری از این مشکل داشته باشید باید بدانید مصرف برق تمام ماینرهای دنیا روی هم از مصرف برق کشوری مثل دانمارک بیشتر است.
البته که در حال حاضر خیلی از ماینرها رو به انرژی های تجدید پذیر آورده اند و به نظر می رسد که این روند ادامه دار هم باشد و ماینرهای بیشتری به این سمت سوق پیدا کنند.
خرید بیت کوین (BTC)
حال که اطلاعاتی کلی در مورد بیت کوین پیدا کردید می توانید تصمیم بهتری راجع به سرمایه گذاری بر روی آن بگیرید. مهم ترین رکن هر سرمایه گذاری تحقیق در مورد آن است. با این اوصاف اگر تصمیم به خرید این ارز دیجیتال گرفتید کافی است وارد صفحه اصلی توایکس شوید. روی ثبت نام کلیک کنید و با شماره موبایل یا ایمیل خود حساب کاربری خود را افتتاح کنید. بعد از اینکه احراز هویت انجام داد ( در کمتر از 5 دقیقه) و سطح کاربری شما به 2 ارتقا پیدا کرد حساب خود را شارژ می کنید و هر مقدار که مد نظرتان بود بیت کوین خریداری می کنید.
برای مشاهده سطوح کاربری توایکس روی لینک کلیک کنید.
فروش بیت کوین (BTC)
برای فروش بیت کوین های خود کافی است در کیف پول اختصاصی تواکس یا کانورتر بیت کوین و ارز مقصد (تومان یا دیگر رمز ارزها) را انتخاب کنید و با کلیک ارز مقصد را به صورت آنی در کیف پول خود تحویل بگیرید.
تبدیل بیت کوین (BTC)
قابلیت منحصر به فرد تبدیل کوین به کوین توایکس به شما این اجازه را می دهد که بیت کوین یا دیگر 360 ارز دیجیتال دیگر موجود در این پلتفرم را به همدیگر تبدیل کنید. به این ترتیب پیچیدگی های تبدیل یک کوین به کوین دیگر برای کاربر کاملا از بین می رود.
کارمزد معاملات در توایکس
کارمزد در توایکس بسته به نوع معاملات تعریف می شود.
-
معاملات بر پایه تومان "بدون کارمزد" می باشد
-
تبدیل کوین به کوین 0.1 درصد کارمزد به همراه خواهد داشت.
-
هزینه برداشت بیت کوین از کیف پول به شبکه انتخابی شما بستگی دارد. به عنوان مثال برداشت از طریق خود شبکه بیت کوین گرانتر از شبکه بایننس اسمارت چین است.
قیمت بیت کوین (BTC)
بیت کوین در زمان تولید در سال 2009 کمتر از 1 دلار قیمت داشت و در نوامبر 2021 توانست سقف قیمت خود یعنی 69 هزار دلار را ثبت کند.
برای مشاهده قیمت لحظهای ارز دیجیتال میتوانید به لینک آبی رنگ مراجعه کنید.
کیف پول های ارز دیجیتال بیت کوین (BTC)
با توجه به موارد گفته شده متوجه می شویم که بیت کوین دارایی ارزشمندی است که به خوبی باید از آن نگهداری شود. با توجه به فلسفه بیت کوین بهترین راه نگهداری این است که آن را در کیف پول های شخصی نگهداری کنیم که عموما به دو صورت گرم (آنلاین) و سرد (آفلاین) هستند. انتخاب کیف پول مناسب بستگی به مواردی مانند مفدار توکنها، مقدار استفاده از آن ها و … دارد. به طور کلی شخصی که مقدار زیادی ارز دیجیتال از جمله بیت کوین دارد بهتر است که امنیت را اولویت قرار دهد و امن ترین کیف پول ها در حال حاضر کیف پول های سخت افزاری هستند. معروف ترین آنها Ledger و Trezor هستند که هر دو برای نگهداری بیت کوین مناسب هستند. اما اگر قصد معاملات کوتاه مدت و یا تعامل با وب 3 دارید بهتر است از کیف پول های نرم افزاری استفاده کنید که محبوب ترین آن ها متامسک (Metamask) می باشد.
کیف پول اختصاصی BTC توایکس (TWOX Multichain Wallet)
زمانی که ثبت نام خود را انجام دادید یک کیف پول اختصاصی برای شما افتتاح می شود که تمام نیازهای شما از جمله مدیریت ارزهای دیجیتال، خرید و فروش، برداشت و واریز و تبدیل از طریق آن صورت می گیرید.
کلام آخر
بیت کوین نه تنها یک دارایی ارزشمند محسوب می شود بیلکه با خود دنیای جدید را برای انسان ها پایه گذاری کرد. دنیایی که هر کس می تواند در آن تصمیم گیرنده به معنای واقعی باشد و تحت کنترل هیچ نهاد و قدرتی نباشد.
علاوه بر این بیت کوین تبادلات همتا به همتا برای تمام کسانی که به اینترنت دسترسی دارند را مهیا کرد و این نیز خود تحولی شگرف به حساب می آید.
در این مطلب تلاش کردیم به جای مطالب فنی به اهمیت بیت کوین و مزایا و معایب آن بپردازیم.
در انتها صرافی ارز دیجیتال توایکس با پشتیبانی 24 ساعته، امکان واریز و برداشت نامحدود تومان و رمز ارز، امکان تبدیل کوین به کوین و دیگر قابلیت ها تلاش در ایجاد محیطی کاربرپسند برای مشتریان خود دارد.
1. ارزدیجیتال بیتکوین چیست؟
بیتکوین (bitcoin) به عنوان یک سیستم نظیر به نظیر (peer to peer) برای پرداخت های آنلاین ایجاد شده است که نیازی به یک سیستم پاسخگو مرکزی قابل اطمینان ندارد و تراکنش ها بین افراد بدون واسطه انجام میشود.